BELO VINO

steklenica 0,75L

Laški rizling 2018

Laški rizling

  • Kakovostno suho vino.
  • Zaščiteno geografsko poreklo.
  • Vinorodni okoliš Vipavska dolina.
  • Letnik 2018
  • Alk 12.5% vol., 0.75L
  • LOT 1/2800L
  • REG. ŠT.: LJ 479/2019
  • Vsebuje sulfit.

7,49 

PRI NAKUPU 12 STEKLENIC IN VEČ – 10% NIŽJA CENA

Laški rizling

V naših vinogradih imamo največ površin zasajenih prav s trsi te sorte, saj smo ugotovili, da ji lege, kjer uspevajo, zelo odgovarjajo in dajejo sortno nadpovprečno kvalitetna vina. Vonji in okus v dobrih letinah prekašajo celo vina z bolj izrazitimi aromami.

Vino je od rumenkasto zelenkaste do zlato rumene barve, vonji se stopnjujejo od svežine limone do marelice, breskve in agrumov.

Okus je harmoničen, poln ekstrakta, kislina pride ravno prav do izraza, vino je sveže in živahno.

Grozdje za laški rizling 2018 je dozorelo na najboljših legah: terase, ki omogočajo največji izkoristek sonca, so usmerjene od vzhoda proti zahodu, flišna tla pa dajejo pridelku svojsko noto. Naklonjena narava ter skrbne roke gospodarja in družine so pripravili izredno vino širokega razpona arom.

Priporočamo ga k hladni jagnjetini, svinjini.

Več informacij o tem vinu: Laški rizling (Wikipedija)

Poglejte še ostalo našo ponudbo

Laški rizling (Iz Wikipedije, proste enciklopedije)

Laški rizling

znan tudi pod imeni Welschriesling, graševina, Riesling italien blanc, italjanski rizling je vinska trta, ki daje grozdje za istoimensko belo vino.

Domovina

Domovina te sorte je slovita francoska vinorodna pokrajina Champagne. Gojijo jo na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji in tudi na Madžarskem. V Sloveniji se ta sorta goji skorajda povsod, v vinorodni deželi Podravje pa je to najbolj razširjena bela sorta. Zahteva najodličnejše lege, rodovitna in srednje vlažna tla. Odporna je proti večini bolezni in redno in veliko rodi. Sodi med zelo pozne sorte in v slabih letih ne more dobro dozoreti, vendar kljub temu daje tudi ob slabših letnikih vino dobre kakovosti. Odporna je proti zimski pozebi in ne gnije. Laški rizling je trta srednje močne rasti z dolgimi medčlenki. Cvet je dvospolen. Enoletni les je svetlo rumenorjav. List je srednje velik, petdelen z močnimi zarezami, ostro in dolgo nazobčan. Po zgornji strani je gladek in svetlo zelene barve, na spodnji strani pa kosmat. Vršički so svetlo zeleni in kosmati.

Oblika

Grozd laškega rizlinga je valjaste oblike, majhen do srednje velik in zelo zbit. Pogosto ima poleg glavnega grozda še značilen prigrozd. Jagode so majhne in okrogle, po navadi zeleno do zeleno-rumene barve, pikčaste z rjavimi lisami tam, kjer so izpostavljene soncu.

Lastnosti

Vino ima dokaj visoko stopnjo kisline (7 do 7,6 g/l), kar ga dela primernega za staranje, je lepo svetlorumenkasto zeleno, pri starem vinu pa so izrazitejši rumeni toni. Cvetica je sveža in nežna z značilnim prijetnim vonjem in okusom, ki spominja rahlo na lipov cvet. Laški rizling je vino nižje alkoholne stopnje (9,5 – 10,5 vol %), ob pravem času trgatve pa doseže primerno kislino, ki daje vinu primerno svežino, živahnost in harmoničnost. Primeren je tudi za vina posebne kakovosti kot so pozna trgatev, izbor, jagodni izbor, ledeno vino ali suhi jagodni izbor in dosega ob izjemnih letnikih zavidljivo kakovost. Pogosto ga dodajajo v mešana vina z geografskim poreklom (cviček, belokranjec, …) predvsem tam, kjer lege in zemlja niso najbolj primerne.

Priporočilo

Ponudimo ga pri temperaturi 10-12 ºC, glede na ostanek neprevretega sladkorja ga lahko mešamo z mineralno vodo ali pa postrežemo k slavnostnim jedem. Lepo se poda k ribjim jedem in belemu mesu.

Prideluje in polni:

Valter Brataševec
Male Žablje 33A
5263 Dobravlje

Vinorodni okoliš:

Vipavska dolina